האחוז הגבוה של הסובלים מכאבי גב, קשור קשר ישיר לאורחות חיינו המודרניים אשר עוברים עלינו בישיבה ממושכת, במשך רוב שעות העירות שלנו.
הרגלי ישיבה נכונה בכלל וישיבה נכונה מול מחשב בפרט, חשובים מאין כמוהם, אם ברצוננו להתחמק מהסטטיסטיקה ולחיות ולעבוד בנוחות ובבריאות.
מתוך ניסיוני הרב כיועצת ארגונומית, אנסה לתת לכם את האני מאמין שלי בקשר לישיבה נכונה מול מחשב, מהי וכיצד ניתן להשיג אותה בדרך הטובה ביותר.
הכיסא:
• חשוב שהכיסא יתאים לכם במידות, במיוחד מבחינת עומק המושב, עומק מושב גדול מדי יגרום לכך שלא תוכלו להישען כמו שצריך על המשענת ויגרום ללחץ על אחורי הברך, עומק מושב קטן מדי יגרום לכך שלא תהיה לכם תמיכה מספקת לאורך הירכיים ומכאן לא מספיק תמיכה לגב.
• חשוב שהכיסא יצליח להגיע לגובה בו תוכלו להניח את אמות הידיים בצורה נוחה ומספקת, מבלי שמשענות הידיים יתקעו בשולחן ויגרמו לכך שתשבו רחוק מדי מהשולחן.
• אם משענות הידיים נתקעות לכם בשולחן, פרקו אותן.
צורת הישיבה:
• מומלץ לכוון את משענת הכיסא לזווית של 100-110 מעלות ולהקפיד על הצמדת הישבן והשכמות אל משענת הכיסא, ניתוק השכמות יגרום לכפיפת יתר בגב העליון ובמקרים רבים לפשיטה בצוואר, ניתוק הישבן יגרום להשטחת הקשת המותנית ולדחיסת יתר של חוליות הגב התחתון.
• עדיף לעבוד עם שולחן פינתי או שולחן בעל מגרעת ארגונומית עגולה. שולחן מסוג זה, מאפשר לתמוך את אמות הידיים על השולחן ללא שום עומס על חגורת הכתפיים וללא לחץ משפת השולחן.
• אם אתם יושבים מול שולחן שצורתו ישרה ולא פינתית, הנחת אמות הידיים על השולחן מאוד בעייתית מכיוון ששפת השולחן לוחצת על האמה ועצם הנחת האמות גורמת למנח שמאוד מעמיס על חגורת הכתפיים ולכן חשוב להשתמש במשטח תמיכה ארגונומי מרופד שצורתו מעוגלת. שימוש במשטח שכזה, משדרג את השולחן ומדמה שימוש בשולחן פינתי. המשטח מנטרל את הלחץ על השכמות ועל אמות הידיים.
• לסיכום,חשוב מאוד לדאוג לתמיכת הולמת ואיכותית לאמות הידיים, ניתן לתמוך אותם על השולחן (בשולחן פינתי), על משענות הכיסא (במידה והן מתאימות מבחינת רוחב כתפיים ומבחינת הכיוון שלהם ומבחינת הריפוד שלהם) או על משטח תמיכה ארגונומי לאמות הידיים, שנצמד אל השולחן ומספק את התמיכה האופטימאלית ביותר.
גיוון:
איש חכם אמר פעם ש....The right posture is the next posture
אז הכלל החשוב ביותר הוא גיוון, נסו לגוון את הדרך בה אתם יושבים, את חלוקת המשקל באגן, את הצד בו אתם משלבים רגליים אחת על השנייה, שלבו ישיבה זקופה מידי פעם ללא משענת ועוד.
אחת הדרכים הטובות ביותר לגוון את דרך הישיבה הינה שילוב של כיסאות / אביזרים ארגונומיים ייחודיים:
• כיסא ברכיים: מצד אחד, מאפשר ישיבה בה מפרק הירך נפתח לזווית של 100-110 מעלות ובכך מאפשר לעמוד השדרה להגיע למנח טבעי ובריא יותר, מצד שני ישיבה לא נכונה עליו עלולה להזיק לברכיים וכן שרירי יציבה לא חזקים מספיק עלולים לגרום לישיבה כפופה בו ובכך להזיק יותר מלהועיל.
אני ממליצה עליו בתור כיסא נוסף לכיסא הרגיל.
• פיט- בול: מצד אחד, ישיבה עליו במצב של חוסר שיווי משקל מעודדת את מערכת היציבה להיכנס לפעולה, מצד שני, ישיבה עליו דורשת מאמץ שרירי רב ולא תמיד הוא מתאים לגובה השולחן.
הכדור המתאים לישיבה הינו בגודל של 65 ס"מ או 75 ס"מ תלוי בגובה האדם וגם הוא מתאים כגיוון ולא ככיסא יחיד.
• כריות ישיבה היוצרות תנועה: ניתן למקם אותן על מושב הכיסא, מאפשרות לנוע בכיסא וכך לגוון את העומס המצטבר בישיבה על כל חלקי האגן.
לא כולם מוצאים את הכריות נוחות לישיבה אך במקרים מסוימים הן בהחלט יכולות להועיל.
שילוב עמידה:
למי שיושב שעות רבות מול מחשב, מומלץ לשלב עבודה בעמידה במהלך יום העבודה ובכך להפחית את נזקי הישיבה, ניתן לעשות זאת בעזרת זרועות /שולחנות המתכוונים בגובה או בעזרת שולחן בגובה עמידה בשילוב עם כיסא בעל בוכנה גובהה.
יועצת ארגונומית וספורתרפיסטית מטעם מכון ווינגיט עם התמחות בארגונומיה.
מנהלת מקצועית בארגו פור יו בע"מ ובאתר ergoshop